Historik och skötsel av pärlor

Pärlor

Det finns många olika sorters pärlor. Äkta och odlade, sten pärlor och imitationer.

Äkta pärlor, orientaliska (havsvatten) och äkta sötvattenspärlor. Dessa pärlor är i dag mkt sällsynta. Pärlorna kommer till utan den mänskliga faktorns inblandning. Musslan har fått något föremål innanför skalet och om den inte lyckas stöta bort detta försöker den skydda sig genom att kapsla in föremålet som oftast är någon form av en parasit. För att en pärla skall bildas krävs det att parasiten fått med sig en liten bit mantelvävnad från musslan. Mantelvävnaden celldelar sig och en pärlsäck bildas runt parasiten. Musslan väver lager på lager med pärlsubstans runt pärlsäcken och till slut bildas en pärla.

Odlade pärlor.

Saltvattenpärlor odlade i Akoyamusslan som återfinns i Japan, och odlade i Söderhavet (South Sea, Tahitipärlor) samt pärlor odlade i sötvatten.

Musslan manipuleras av människan genom att en bit mantelvävnad från en annan mussla planteras in. En pärlemorkula planteras också in förutom i odlade sötvattenspärlor där det endast behövs levande mantelvävnad från en annan mussla.

Keshipärlor bildas som en biprodukt bredvid den odlade pärlan, förekommer endast i havsvattenmusslorna.

Blisterpärlor är odlade framförallt i USA. Dessa pärlor är fantasiformade ex som hjärtan, stavar och mynt.

Färgen på äkta och odlade pärlor kan variera beroende på vilken mussla de kommer ifrån. Allt ifrån vita, rosatonade, gråa till svarta.

Pärlor gjorda av sten finns av flertalet sorter, som exempel kan nämnas Rodonit, Rosenkvarts, Malakit (grön), Azurit (blå), Turkoser, Hematit (svart- svart/grå) och Lapis lazuli (blå). Labradorit (mörkgrå till gråsvart).

Imitationspärlor är konstgjorda. Här används en glaskula som sedan doppas gånger flera i en eller flera speciella lösningar. Den mest känd är Majoricapärlan.

Skötselråd av äkta och odlade pärlor för behållning av lyster och färg

Undvika hårspray, parfym och lotion direkt på pärlorna då de kan förlora sin färg och lyster.

  • Undvik stora temperaturväxlingar då pärlan kan spricka, ex om man lägger en varm pärla på en kall yta.
  • Rengör pärlorna med jämna mellanrum med en lätt fuktad duk för att få bort smink och hudavlagringar.
  • Förvaring av pärlorna bör inte vara tillsammans med andra smycken och inte heller i bomull då denna torkar ut pärlorna.
  • Pärlcollier och armband bör träs om varje år då silkestråden slits och kan gå av.